2018. július 6., péntek

Fókuszban az anyag: a plexi.

Légterelőink műanyagból készülnek, ezt bizonyára többen is tudjátok. Na de a műanyagok között is van többféle. Mi egy közepesen rugalmas, ám tartós anyagot választottunk a gyártáshoz, ez a polimetil-akrilát, vagyis közismertebb nevén: a plexi. 

Ez a polimetil-akrilát egy alapvetően átlátszó műanyag, tudományosabban: a metakrilsav metil-észterjének polimerje. Röviden PMMA-ként is szokták emlegetni. 


De nem mindig volt ez így... 
Az anyagot Otto Röhm jegyezte be 1933-ban, eredetileg Plexiglas néven. A mai napig is ezt a nevet használják az általuk forgalmazott plexi táblák márkaneveként, ám ez az anyag leggyakrabban használt általános elnevezése is. 

Polimerizációval állítják elő, amely azt a kémiai egyesülést (szintézist) jelenti, amely során több monomer láncreakcióba lépve egymással, melléktermék keletkezése nélkül, polimeré kapcsolódik össze. Monomernek nevezzük azon egyszerű molekulákat, melyek megfelelő körülmények között képesek nagy számban összekapcsolódni. A polimer egy nagyobb méretű, monomerekből álló kémiai vegyület.

A polimetil-akrilát, vagyis a Plexi vagy Plexiglas kimagasló tulajdonságokkal rendelkezik formázhatóság valamint széles szín- és anyagvastagság választék tekintetében is. Viszonylag könnyen megmunkálható anyagról van szó, amely hőre lágyuló, így számos területen felváltotta az iparban az egyéb műanyagokat. A plexi egy híg savaknak, lúgoknak és zsíroknak/olajoknak is jól ellenálló anyag, csak aromás oldószerekben oldódik (mint a toluol és benzil-alkohol). 

Sok helyzetben jól alkalmazható a plexi: például repülőgép ablakához, optikai és dekorációs célokra, szilánkmentes üveggyártásra, háztartási eszközök alkatrészeihez, épületek és csarnokok üvegezéséhez, valamint a legfontosabb: Szatuna légterelő gyártáshoz.



Azonban sokféle "plexi" létezik, az előállítás módja, a felület és a felhasználás módja szerint csoportosíthatjuk. Háromféle plexit különböztetünk meg: 
- transzparens (átlátszó, víztiszta vagy színes)
- félfedett (áttetsző, opálos, színes)
- fedett (nem átlátszó plexi) 



A plexi többféleképpen is megmunkálhatjuk: hajlítható, fúrható, esztergálható, gravírozható, marható. A vágás nyomai könnyen eltüntethetőek, az elkészített plexilapokból változatos formájú tárgyakat lehet előállítani. 

A Szatunánál mi prés-lég formázással alakítjuk ki a kívánt alakot a plexi lapokból. Ez pontosan annyit jelent, hogy hő hatására préseléssel formázzuk az alapanyagot. 


A plexiből készült légterelő végül egy megfelelően rugalmas, mégis elég merev anyag ahhoz, hogy ne okozzon problémát a menetszél, ne törjön össze és ne hajoljon el. Mivel napfénynek is ellenálló anyag, ezért hosszú évekig használhatjuk a plexiből készült Szatuna légterelőket autóinkon, ami mivel napszemüveg sötétségű anyagból készül, nem csak a széltől hanem az oldalirányú napsütéstől is megóvja az autóban utazókat. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A 3 legnagyobb tévhit a Szatuna légterelőkkel kapcsolatban

#1 tévhit - Összekarcolja az ablaküveget Légterelőink alapanyaga plexi. Az üveg megkarcolására csak az üvegnél keményebb anyag képes, a...